Vînătorul de securiști

Editura Cygne, Paris, 2009

logocygneofficielSînt peste 10 000 de oameni uciși fără nici un proces și aruncați în pămînt, la marginea pădurilor sau pe lîngă drumuri. Călcăm pe ei zi de zi și nu înțelegem de ce rănile trecutului nu s-au închis. Vînătorul de securiști îi caută, pe mulți îi găsește, îi dezgroapă și restituie rămășițele familiei care le reingroapă în cimitire și le fac slujbă de care nu au avut parte niciodată. Această carte este o călătorie în inima închisorilor comuniste, în anii zbuciumați care au urmat după instalarea regimului comunist și în anii tulburi după căderea dictaturii.Această carte nu este despre morți ci despre cei vii, că să nu-și uite morții cărora le datorează viața.


Destinul lui Marius Oprea, “Vânătorul de Securişti”, cum a fost supranumit după ce a intrat în conştiinţa publică drept cel care descoperă şi inventariază mormintele şi gropile comune în care au fost aruncaţi, fără judecată, câteva mii de români în perioada anilor ‘50 – de consolidare a comunismului în România – ucişi de poliţia politică, a fascinat Occidentul. La momentul lansării în Franţa a cărţii şi DVD-ului cu filmul, traduse şi prezentate ieri la Cluj de editura Grinta, s-au vândut circa 20.000 de exemplare, arată editorul Gabriel Cojocaru.
Dacă volumul “Vânătorul de securişti” (La Roumanie vingt ans apres – Le chasseur de la Securitate, cum suna titlul original publicat la editura Cygne -Paris) este o ficţiune cu accente biografice despre contextul în care Oprea şi-a început activitatea de istoric-arheolog, filmul, realizat de Mirel Bran şi Jonas Mercier (ambii ziarişti sau corespondenţi în Franţa – n. red.), este o cronică despre travaliul documentar şi logistic pe care-l presupune o deshumare. Privitorul este purtat prin munţi, alături de arheologii Horaţiu Crişan, Gheorghe Petrov şi Paul Scrobotă, “locotenenţii” lui Oprea, pe urmele unor morţi împuşcaţi de Securitate.
Ziua de Cluj